background shape

Een Goed Moment om je Energietarieven Vast te Zetten

article featured image

De energiemarkt is een onvoorspelbare markt. Veel huishoudens in Nederland kozen daarom vorig jaar hebben voor stabiliteit in hun energiekosten met een vast energiecontract.  De tarieven zijn sindsdien gedaald en beginnen weer wat te stijgen door onzekerheid op de markt. Nu is het daarom een goed moment om energietarieven weer vast te zetten.

Energieprijzen Daalden Onverwacht

In de tweede helft van 2023 kozen veel huishoudens ervoor om hun energieprijzen vast te zetten na een periode van grote onzekerheid. Dit leidde tot een verdubbeling van het aantal huishoudens met een vast energiecontract tot bijna 4,3 miljoen. Deze verdubbeling kwam met name doordat het prijsplafond voor energie zou vervallen en de tarieven onvoorspelbaar leken. Echter, door een milde winter en volle gasopslagen, daalden de energieprijzen onverwacht. Stroomprijzen zakten van ongeveer 34 cent per kilowattuur in de herfst naar slechts 23 cent in het voorjaar, een daling van 32 procent.

Zonnepanelenbezitters in het Voordeel

Voor bezitters van zonnepanelen is de situatie anders. Hoewel zij ook te maken hadden met dalende stroomprijzen, werden zij geconfronteerd met terugleverkosten, wat hen tot 300 euro per jaar extra kostte. Huishoudens die hun energieprijzen voor de winter vastzetten, betalen mogelijk iets meer voor hun stroomverbruik, maar ontlopen wel de terugleverkosten voor langere tijd. Deze huishoudens hebben baat bij de huidige lage prijzen en kunnen nu profiteren door een vast contract af te sluiten.

Toekomstige Onzekerheid Maakt Vastzetten Aantrekkelijk

Onze experts benadrukken dat het huidige moment gunstig is om energietarieven vast te zetten. Hoewel de prijzen zijn gedaald, is er opnieuw onzekerheid op de markt door geopolitieke spanningen en het vullen van gasvoorraden. Als de energieprijzen weer gaan stijgen, kunnen huishoudens die nu hun tarieven vastzetten aanzienlijk besparen. Deze combinatie van lage tarieven en hoge kortingen maakt het nu een strategisch moment om de energiekosten voor de komende jaren vast te leggen, waardoor huishoudens niet opnieuw voor onverwachte prijsstijgingen komen te staan.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right