background shape

Nieuw Kabinet Brengt Veranderingen in de Zorg

article featured image

Het nieuwe kabinet bestaande uit PVV, BBB, VVD en NSC heeft een voorlopig regeerakkoord gepresenteerd met plannen voor de zorgsector. Deze plannen hebben impact op het eigen risico, de premie van de basiszorgverzekering en de dekking van mondzorg. Hieronder lees je wat deze veranderingen voor jouw zorgkosten kunnen betekenen.

Eigen Risico Omlaag

Vanaf 2025 wordt het huidige eigen risico van €385 per jaar aangepast met een maximalisering van €150 per gebeurtenis. Dit betekent dat je per zorggebeurtenis nooit meer dan €150 hoeft te betalen. In 2027 volgt een verdere verlaging, waarbij het eigen risico gehalveerd wordt naar €165 per jaar en de maximale kosten per gebeurtenis worden verlaagd naar €50. Deze aanpassingen zijn vooral gunstig voor mensen die vaak of chronisch ziek zijn, omdat zij minder zullen betalen voor noodzakelijke zorg. Hoewel de PVV en BBB het eigen risico helemaal wilden afschaffen, bleek dit financieel niet haalbaar voor de VVD en NSC.

Premie Basiszorgverzekering Omhoog

Als gevolg van de verlaging van het eigen risico, zal de premie voor de basiszorgverzekering stijgen. Dit betekent dat gezonde mensen meer gaan bijdragen aan de zorgkosten van zieken door middel van een hogere zorgpremie. Deze maatregel is bedoeld om de verlaging van het eigen risico te compenseren en de zorgkosten eerlijker te verdelen.

Geen Mondzorg in Basisverzekering

Ondanks eerdere plannen om mondzorg op te nemen in de basisverzekering, is dit nu niet opgenomen in het hoofdlijnenakkoord. De kosten voor tandarts, mondhygiënist en orthodontist blijven de komende jaren buiten de basisverzekering. Dit betekent dat je deze kosten zelf moet blijven betalen of als extra dekking aan je zorgverzekering moet toevoegen. De vier partijen concludeerden dat het opnemen van mondzorg in de basisverzekering te duur zou zijn.

Nog Geen Definitief Akkoord

Het gepresenteerde hoofdlijnenakkoord geeft de grote lijnen weer van de plannen, maar veel details moeten nog worden uitgewerkt in concrete maatregelen in het definitieve regeerakkoord. Het blijft dus nog afwachten hoe deze plannen precies vorm zullen krijgen en wat de verdere impact zal zijn op de zorgkosten. Uiteraard zullen er updates volgen zodra er meer duidelijkheid is over de definitieve maatregelen en hun invloed op jouw portemonnee.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right