Bestuurders die betrokken raken bij een verkeersongeval moeten vanaf nu op het Europees schadeformulier aangeven of zij hun telefoon of ander mobiel apparaat in de hand hadden tijdens het incident. De maatregel is onderdeel van een bredere aanpak om afleiding in het verkeer tegen te gaan en verkeersveiligheid te vergroten.
Het Europees schadeformulier is een belangrijk hulpmiddel om verkeersschades snel vast te leggen. Met de nieuwe vraag “Werd er een mobiel elektronisch apparaat vastgehouden of bediend?” krijgen verzekeraars meer zicht op de rol van afleiding bij ongevallen. De verandering speelt in op de toename van incidenten waarbij smartphonegebruik mogelijk een factor is. De nieuwe schadeformulieren worden vanaf deze zomer al gedrukt.
Verzekeraars scherpen hun beleid aan. Wie tijdens een aanrijding zijn telefoon niet handsfree gebruikte, loopt het risico dat schade (deels) niet wordt vergoed. Dankzij de nieuwe vraag wordt het voor verzekeraars makkelijker om dit soort situaties te herkennen en te beoordelen. De maatregel moet bijdragen aan veiliger rijgedrag en preventie van ongelukken.
Uit onderzoek blijkt dat afleiding door telefoons een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen is. Het gebruik van een mobiel apparaat vergroot de kans op een ongeluk aanzienlijk. Door het gebruik expliciet vast te leggen, hopen verzekeraars en beleidsmakers de bewustwording onder bestuurders te vergroten.
Consumentenorganisaties roepen automobilisten op alert te zijn. Niet iedereen is zich ervan bewust dat telefoongebruik gevolgen kan hebben voor de schadeafhandeling. Duidelijke communicatie over de nieuwe regels is daarom essentieel. Voor bestuurders is het een extra reden om de telefoon voortaan links te laten liggen tijdens het rijden.
bereikbaar tussen:
9:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00