background shape

Onrust in Midden-Oosten drijft Europese gasprijzen omhoog

article featured image

De Europese gasprijzen zijn dinsdag verder gestegen als gevolg van de onrust in het Midden-Oosten, waardoor verstoringen van gasleveringen uit de regio dreigen. Na de recente aanval van Iran op Israël zijn de geopolitieke risico's toegenomen, wat leidt tot prijsstijgingen op de gasmarkt.

Afname Russisch gas en ongepland onderhoud in Noorwegen versterken druk

Door de oorlog in Oekraïne is Europa meer afhankelijk geworden van vloeibaar aardgas uit het Midden-Oosten. Bovendien staat Noorwegen, een belangrijke gasleverancier, onder druk vanwege ongepland onderhoud aan productiefaciliteiten, wat de gasleveringen verder bemoeilijkt.

Geopolitieke spanningen en koude lenteweer drijven prijzen op

Geopolitieke spanningen, zoals de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van Iran om de Straat van Hormuz af te sluiten, zorgen voor zenuwachtigheid op de gasmarkt en prijsstijgingen. Bovendien speelt het koude lenteweer een rol bij de hogere vraag naar gas, wat ook de prijzen opdrijft.

Stress op markt ondanks redelijk gevulde gasvoorraden

Hoewel de gasvoorraden redelijk vol zijn na de winter, blijft de markt gespannen door geopolitieke risico's en de dreiging van verstoringen van gasleveringen. Dit alles resulteert in hogere gasprijzen, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere energierekeningen voor consumenten.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right