background shape

Recordhoeveelheid elektriciteit uit wind en zon in 2022

article featured image

In 2022 is er flink meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen geproduceerd. Wind, waterkracht, biomassa en zon waren goed voor zo’n 40 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsproductie. Dat is zo’n 7 procent meer dan het aandeel van groene energie in 2021.

Nog altijd het merendeel fossiele energie

De totale elektriciteitsproductie in Nederland was in 2022 ongeveer 120 miljard kWh. Ruim de helft (66,5 miljard kWh) werd opgewekt met fossiele energie, zoals kolen en aardgas. Bijna 4,5 miljard kWh werd opgewekt door kerncentrales.

Groene energie maakt enorme inhaalslag

Het aandeel van groene energie loopt al jaren rap op. In 2019 werd er bijvoorbeeld nog 92 miljard kWh van de totale 120 miljard kWh opgewekt met fossiele brandstoffen opgewekt. Met name wind- en zonne-energie zijn explosief aan het groeien in Nederland. Bijna 21 miljard kWh was afkomstig van windmolens en 18 miljard kWh kwam van zonnepanelen.

Minder fossiel door oorlog Oekraïne

Niet alleen de groei van duurzame energieproductie zorgt voor een afname van fossiele energieproductie. Ook de oorlog in Oekraïne heeft hier een aandeel in gehad. Sinds de gasprijs explosief is gestegen zijn we in Nederland veel minder gas gaan gebruiken om elektriciteit op te wekken, aangezien dit beter gebruikt kon worden voor verwarming van gebouwen en fabrieken.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right