background shape

Waarom de zekerheid van een vast energiecontract loont.

article featured image

Vaste energiecontracten worden weer door meerdere energieleveranciers aangeboden sinds de energieprijzen vorig jaar sterk zijn gestegen. Eindelijk kunnen consumenten weer kiezen voor zekerheid door hun tarieven voor een jaar of half jaar vast te zetten. Maar is het verstandig om nu meteen een vast energiecontract af te sluiten?

Een jaar lang geen vaste contracten

Sinds het begin van de energiecrisis zitten de meeste consumenten opgescheept met onvoorspelbare variabele tarieven. Nu gaat daar verandering in komen. Door stabielere energielevering, lagere temperaturen en een dalende energieprijs durven de meeste energieleveranciers vaste contracten weer aan. Bij Energiedirect, Budget Energie en Essent liggen de tarieven zelfs onder het prijsplafond voor energie.

Eindelijk weer zekerheid

Er is een enorme behoefte aan zekerheid na een jaar waarin de variabele energietarieven ongekende hoogtes hebben bereikt. Daarnaast dekken jaarcontracten die nu worden afgesloten ook de winter van volgend jaar. Als we een zeer strenge winter krijgen of als we weer te maken krijgen met problemen in de energielevering ben je als consument dus zeker van relatief voordelige energieprijzen. Daarnaast loopt het prijsplafond per 31 december af.

Is nu de juiste tijd voor een vast contract?

Waarom wel?

Gezien het feit dat je als consument met een jaarcontract gedekt bent voor de winter van volgend jaar is het nu verstandig om een vast energiecontract af te sluiten. Ook liggen de huidige vaste tarieven dus onder het prijsplafond. Met een vast contract verzeker je jezelf ervan dat natuurlijke of geopolitieke gebeurtenissen geen invloed hebben op jouw energierekening. Daarnaast zijn de prijzen nu aan het dalen, maar de zomer komt eraan. Vorig jaar betekende dat een prijsstijging doordat de voorraden toen weer werden gevuld voor de winter. Als je nu boven het prijsplafond zit en je wil zekerheid dat je de volgende winter doorkomt dan is nu de juiste tijd om een vast contract af te sluiten.

Waarom niet?

Je kunt ook een risico nemen door nog even te wachten op een goedkoper contract. Sommige experts verwachten namelijk een verdere daling van de energietarieven. Daarnaast zijn de energietarieven op dit moment nog altijd fors hoger dan voor de start van de energiecrisis. Ook is het zeer waarschijnlijk dat nog meer energieleveranciers vaste energiecontracten gaan aanbieden. Dit levert een concurrentiestrijd op waardoor de prijs verder kan dalen. Nog een argument is de hogere overstapboete die per 1 april ingaat. Stel je sluit nu een vast contract af en de prijzen dalen enorm, dan loont het door de nieuwe boeteregeling niet meer om over te stappen.

Het is dus een afweging tussen zekerheid en de vrijheid om een net wat goedkoper contract af te kunnen sluiten. Gezien de onzekere periode die achter ons ligt raden wij je daarom aan om voor zekerheid te gaan en een vast energiecontract af te sluiten.

 

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right